La capacitat d’aprenentatge en les persones grans
La capacitat d’aprenentatge en les persones grans no és la mateixa que es pot tenir quan s’és jove.
S’ha aprovat que l’aprenentatge en la tercera edat té una relació molt forta amb la motivació que la persona major tingui per a iniciar una tasca, aprendre, participar en alguna activitat o desenvolupar una tasca. Per això, avui volem aprofundir sobre la motivació cognitiva de les persones un cop es van fent grans i la voluntat d’aprenentatge de cadascú.
Els nous aprenentatges
Els canvis demogràfics indiquen que envellim més anys, és a dir, que l’esperança de vida de les persones és més elevada. Això vol dir que les inquietuds i les motivacions cognitives també canvien i les tècniques d’aprenentatge i motivació s’han d’adaptar.
El fet de viure més anys fa que les persones optin per un envelliment actiu que afavoreixin a un bon estat físic i mental. Per fer-ho necessitem mecanismes adaptats a cada etapa vital que ens facilitin la possibilitat de seguir aprenent.
Capacitat d’aprenentatge en les persones grans
La capacitat d’aprenentatge de les persones mai és la mateixa. Cadascú té una capacitat diferent i aquesta canvia amb el pas del temps. Sovint veiem que hi ha massa prejudicis entre la capacitat d’aprenentatge i l’envelliment, es diu que com més gran més ens costa aprendre i aquesta afirmació és falsa. La certesa és que la capacitat d’aprenentatge en les persones grans va lligada als factors motivacionals de la persona. Encara que, per descomptat, hi ha certes facultats mentals que es poden patir al llarg del temps com són la memòria, la capacitat de concentració o l’agilitat mental, que es poden veure afectades per certes vivències.
Hi ha diversos estudis que conclouen que les persones grans són capaces d’assolir nivells de coneixement iguals o superiors que les persones joves si aquestes estan prou motivades.
Què és la motivació per aprendre?
La motivació és una conducta. És l’interès per aconseguir un objectiu que fa que una persona s’esforci o treballi per aconseguir-ho.
Quan el procés de motivació acaba, sigui perquè s’ha assolit l’objectiu, s’entra en un sentiment de satisfacció.
Estratègies d’aprenentatges en les persones grans
S’ha vist que la capacitat d’aprenentatge en les persones grans va lligada amb l’ús d’estratègies diferents i especials per a aquest col·lectiu.
Algunes d’aquestes estratègies impliquen el següent:
- No demanar rapidesa en una tasca, deixar i donar el marge de temps necessari per aprendre.
- Basar la tècnica d’aprenentatge en la qualitat, l’interès, i el gaudi.
- Potenciar la constància i l’ordre.
- Plantejar l’estudi des d’un punt de vista apassionat i motivacional.
Des del Sagrat Cor creiem que és una responsabilitat de tot l’equip nodrir i oferir la possibilitat d’aprendre dels nostres usuaris. A través de la lectura fomentem que els residents aprenguin i estudiïn allò que més els agradi.
A més, sabem que l’estudi i la capacitat d’aprenentatge ajuda a mantenir un bon estat de salut. Només cognitiu o mental si no també físic. I això afavoreix a tenir un envelliment sa. Sabem que la ment necessita ser exercitada igual que el cos i nosaltres ho posem en pràctica.
Beneficis de l’aprenentatge
Interessar-se per aprendre coses noves, sigui en l’edat que sigui, és la millor manera de lluitar contra l’aïllament i el sentiment de solitud.
Aprendre és una activitat, però també una actitud. És l’actitud de demostrar-se a un mateix que se sent viu i actiu. I això, al final, es tradueix en un sentiment d’autosuperació. Però també és la manera més fàcil i autocomplaent de mantenir i enfortir les facultats cognitives vives.
Així doncs, la capacitat d’aprenentatge en les persones grans, les ganes d’aprendre i la formació no han de tenir límit d’edat. Si una persona vol aprendre ho ha de poder fer, tingui l’edat que tingui. Ja que d’aquesta manera assoleix un benestar i una satisfacció personal difícilment assolible amb alguna altra activitat.