Reminiscència a través dels jocs d’infància
Aquests dies hem fet unes activitats on, a part de passar-nos-ho bé, hem treballat els records d’infància. Hem treballat la reminiscència a través dels jocs d’infància.
Al taller hem posat en pràctica el joc de mans i cordes. El recordes? Era aquell joc que utilitzant una corda enrotllada a la mà d’una manera concreta es podien fer diversos moviments.
Aquest joc tradicional sensorial és típic dels nens i nenes. I la majoria de nosaltres hi ha jugat. Doncs a través d’aquesta pràctica treballem la coordinació, la psicomotricitat i la memòria i els records, aquests dos últims, a través de la reminiscència.
Què és la reminiscència?
La teràpia de reminiscència és una eina d’estimulació cognitiva que ajuda a la gent gran a recordar de manera natural, sense forçar. Ho aconseguim mitjançant el record de les experiències viscudes per estimular la capacitat de recordar i expressar-se. Així també es facilita el fet de mantenir la seva identitat viva i de rememorar diversos episodis de la seva vida.
A més, aquesta tècnica té com a finalitat portar la persona cap a la seva memòria emocional i propiciar-ne els records personals positius. D’aquesta manera, el que pretenem des del Sagrat Cor és afavorir l’àmbit psicològic, el relacional i l’emocional de les persones que hi participen.
Vols saber-ne més? Consulta el text on parlàvem sobre reminiscència, aquí.
Origen del joc de cordes
Es diu que en la Grècia Clàssica i en l’Antiga Roma la gent s’entretenia fent figures amb cordes. Aquesta pràctica tenia una gran popularitat, sobretot entre la mainada. Però també hi ha qui diu que l’origen prové de l’Orient. Sigui com sigui, les cultures d’aquella època l’utilitzaven per explicar històries, llegendes o tradicions.