Sagrat Cor Residència per a gent gran i Centre de Dia logo color

Sagrat Cor és una residència per a gent gran amb 81 places àmplies, amb habitació individual, i centre de dia amb 12 places més situada a Banyoles.

Ens trobaràs al centre de Banyoles, a 10 minuts de Girona i 30 minuts d’Olot.

Informació de contacte
Segueix-nos:
Torna al menú

Sagrat Cor

  /  Activitats   /  Llagues per pressió en la gent gran

Llagues per pressió en la gent gran

Les llagues per pressió en la gent gran són un problema comú en el camp d’infermeria. Sovint en pacients amb mobilitat reduïda, com ara aquells que viuen amb paràlisi o ancians, són un grup de risc i al Sagrat Cor sabem com actuar davant aquests casos.

La llaga per pressió és una lesió de la pell en les zones del cos on l’os pressiona la pell contra una superfície exterior. Per això, les zones d’ulceració més freqüents són els ossos del maluc, els talons i la part inferior de l’esquena, a l’alçada del sacre.

 

Entendre les llagues

La comprensió de les causes permet a les infermeres i els gericultors identificar certs signes d’alerta que poden indicar que un pacient presenta un risc elevat de desenvolupar una llaga per pressió. Comprendre la gravetat de les úlceres per pressió, com es desenvolupen i com intentar prevenir-les.

 

 

Per evitar que les llagues empitjorin i arribin a un grau elevat d’afectació cal prevenir i aplicar les cures necessàries adaptes a cada persona i tipus de lesió.

 

Formació de llagues, què cal saber

Com hem dit, les causes principals per a la formació d’aquestes llagues són la pressió, el cisallament i la fricció.

Altres factors importants a tenir en compte per controlar la seva aparició són la immobilitat, la malnutrició, l’alteració de la consciència, la incontinència i l’edat avançada.

Per això, els ancians enllitats o immobilitzats en cadires, amb malalties cròniques, o els que tenen alterada la sensibilitat i no perceben el dolor isquèmic són els pacients més habituals d’aquestes llagues, i a qui més s’haurà d’avaluar el risc d’infecció.

En el seu conjunt presenta un repte per al personal d’infermeria a causa de que de vegades manquen senyals d’alerta. Sovint, els pacients no senten que es desenvolupi una úlcera per pressió o no poden comunicar que tenen dolor.

 

Símptomes

Els signes d’alerta d’una possible úlcera són:

  • Teixit de la pell ferm i endurit.
  • Vermellor, temperatura (sensació de pell tèbia), sensibilitat extrema a la zona i inflor.
  • Nafres, esquerdes o secreció a la pell.
  • Pus.
  • Dolor.

Localitzacions més freqüents poden aparèixer a qualsevol part del cos, però sobretot en les zones de suport que coincideixen amb les prominències òssies.

 

 

Davant l’aparició de llagues, el més important és aplicar-hi un tractament per evitar que empitjorin. Més endavant parlarem sobre els procediments a seguir per tractar i prevenir.

Deixa un comentari