La importància de la estimulació basal per a la gent gran
L’envelliment porta certes dificultats somàtiques i psíquiques, el qual disminueix la qualitat de vida de les persones grans. Per aquest motiu, és important treballar l’estimulació basal.
En què consisteix l’estimulació basal?
El principi bàsic d’aquest concepte és mesurar les sensacions utilitzant el cos de la persona i estimulant les seves percepcions, perquè aquesta es pugui comunicar millor amb el seu entorn.
Es fa respectant la personalitat individual de cada persona, és a dir, els seus límits.
Aquestes sessions promouen el desenvolupament general de les persones limitades en termes de comunicació, percepció o moviment.
Beneficis de l’estimulació basal
Alguns dels beneficis i tècniques que es posen de manifest amb aquesta pràctica són:
- Interacció personal: El professional es mostra centrat, amb una actitud favorable i plenament conscient de la intervenció amb l’altre.
- Naturalització: Considerar la intervenció com a part d´un procés natural i global, del tot de la persona.
- Principi de contrast: Oferir al pacient situacions contrastades com a moviment/calma, silenci/soroll, llum/foscor, etc com a estímuls que ajuden a comparar realitats.
- Principi de ritme: Ritmes biològics bàsics com el del cor i la respiració, que ajuden el pacient a centrar-se i situar-se al món.
- Principi de latència: Saber esperar i respectar els ritmes naturals de resposta dels pacients, sabent deixar de banda el ritme accelerat de la rutina, fent pauses i oferint temps d’espera.
- Principi de simetria: Proporcionar a la persona afectada una imatge del seu cos tan completa com sigui possible, sempre s’estimularà i es treballarà de manera simètrica amb el cos.
- Principi d’equilibri: Seguir sempre una estructura i ordre d’intervenció, afavorint l’equilibri harmònic.
Àrees bàsiques en la que es basa l’estimulació basal
L’estimulació basal ajuda a treballar diverses àrees i parts del cos, t’expliquem quines són i les conseqüències de tenir-ne cura.
- Àrea somàtica: l’estimulació somàtica té com a òrgan perceptiu tot el cos, sobretot a la pell, la qual ens serveix de transmissor de tota mena de sensacions ben diferents. D’aquesta manera, a través de la pell fem conscients a la persona del seu propi cos.
- Àrea vibratòria:l’estimulació vibratòria ens afavoreix la captació de vibracions corporal que es tradueix en una experiència interna.
- Àrea vestibular: l’oïda interna assimila part de la informació envers la nostra orientació en l’espai i configura l’equilibri.
- Àrea tàctil:fa referència a totes aquelles sensacions tàctils que són percebudes a través de la pell i el moviment, tant siguin passives o actives.
- Àrea visual:és el principal sentit de coordinació, ja que la nostra informació sensorial moltes vegades ens entra visualment, d’aquesta manera és un gran canal d’estimulació.
- Àrea auditiva:a través d’aquesta àrea podem treballar la capacitat d’escolta i la seva filtració d’informació.
- Àrea olfactiva: per a poder treballar records o per anticipar activitats.
Estimulació basal per a gent gran
En definitiva, l’estimulació basal ajuda a mesurar les sensacions a través del cos de la persona i elements estimulants.
Com hem vist, aquests exercicis es fan respectant el límit i el llindar de cada persona i els professionals gericultors del Sagrat Cor ho saben i així ho posen en pràctica.