Sagrat Cor Residència per a gent gran i Centre de Dia logo color

Sagrat Cor és una residència per a gent gran amb 81 places àmplies, amb habitació individual, i centre de dia amb 12 places més situada a Banyoles.

Ens trobaràs al centre de Banyoles, a 10 minuts de Girona i 30 minuts d’Olot.

Informació de contacte
Segueix-nos:
Torna al menú

Sagrat Cor

  /  Consells   /  Tractament i prevenció d’úlceres
Tractament i prevenció ulceres

Tractament i prevenció d’úlceres

Davant el tractament i prevenció d’úlceres s’ha de tenir en compte diversos aspectes. Un d’ells és la disminució de la pressió sobre l’úlcera, la neteja i cura de la lesió i una dieta adequada que contingui proteïnes, vitamines i minerals.

A continuació t’expliquem com tractar-les i com prevenir-les.

 

Com reduir la pressió sobre la úlcera?

Per la reducció de la pressió sobre l’úlcera hi ha molts tipus de llits, matalassos i coixins per seure que tenen una superfície especial que ajuda a disminuir la pressió sobre la pell.

Els canvis posturals són molt importants, també. En parlarem més endavant.

 

Neteja i cura de la lesió

Les directrius per al tractament local de la ferida tenen com a objectiu la preparació del llit de la ferida i la creació d’un ambient òptim perquè la ferida cicatritzi. Aquestes directrius es resumeixen en els aspectes fonamentals següents:

  • Neteja de la ferida.
  • Desbridament.
  • Tractament de les mateixes.
  • Prevenció, diagnòstic i tractament de la infecció.
  • Tria de l’apòsit.

 

Tenir cura de l’alimentació també és important

Encara que no sembli que tingui un lligam estret sí que en té. Ja que pel tractament i prevenció d’úlceres és important seguir una bona dieta.

Cal que la persona afectada mengi diàriament aliments rics en proteïnes (carn, peix, ous, llet) i vitamines (fruites i verdures naturals) i que begui líquids abundants. Això, sempre que no hi hagi cap contraindicació mèdica. I, si no pot fer una dieta adequada, hi ha la possibilitat d’afegir a la seva alimentació suplements nutritius.

 

Prevenció davant l’aparició d’úlceres

Les mesures bàsiques per evitar les úlceres per pressió són la cura de la pell, els canvis posturals i la utilització de superfícies especials.

La prevenció va destinada a reduir la pressió, a millorar l’estat de la pell i a evitar els agents lesius. Aquestes mesures preventives s’han d’emprar de manera regular i conjunta amb tot l’equip sanitari, família i pacient.

Com s’ha de tenir cura de la pell

Per tal de seguir un bon tractament i prevenció d’úlceres hem d’examinar de manera exhaustiva l’estat de la pell per detectar eritemes.

  • Examinar-la cada dia, mirar si hi ha zones vermelles, taques o inicis d’úlcera. Fixar-se, sobretot, en les zones de recolzament.
  • Rentar amb aigua tèbia i sabó neutre. Utilitzar cremes hidratants diàriament (ni colònies, ni alcohol, ni talc).
  • No fer massatges sobre les prominències òssies.
  • Reduir la pressió mantinguda sobre l’àrea afectada, fent servir dispositius per disminuir recolzament o alternar pressió (per exemple, matalassos antiescares).
  • Evitar agents lesius, mantenir al màxim possible la pell seca i evitar friccions de la pell.

 

Els canvis posturals

Per últim, també hem de tenir en compte els canvis posturals. Els podem definir com al gest que fem per modificar la posició del nostre cos. Aquest pot ser realitzat per nosaltres mateixos o per un cuidador

Tota persona necessita constantment anar canviant la postura per evitar que se li dormi el braç o la cama o comenci el dolor.

A les persones amb manca d’autonomia per canviar de posició necessiten altres persones que els hi facin per a elles. La freqüència s’ajusta a les necessitats de cada pacient.

També és necessari l’estimulació de moviments actius o passius.

I si es porten sondes, mobilitzar-les.

 

 

Equip d’infermeria a disposició

A casa nostra, a la residencia del Sagrat Cor, disposem d’un equip d’infermeria propi a disposició de tots els residents que ho necessitin.

Entre les moltes cures que fem hi ha el tractament i prevenció d’úlceres. Una dolència comuna que si tractem a temps podem mitigar els seus efectes.

Vols que t’informem sobre el procediment de cures? Escriu-nos o truca’ns!

Deixa un comentari