La vacunació de la grip
Nas tapat, calfreds, mal de coll, tos seca, febre… Sí, parlem de la grip que, un any més torna amb la seva vacuna.
La grip, tot i ser una malaltia comuna, pot arribar a causar complicacions importants a algunes persones. Estudis recents han evidenciat que la mortalitat de les persones amb COVID-19 es duplica quan també estan infectades per la grip. Vacunar-se contra la grip és vital per reduir la transmissió de la malaltia i facilitar la lluita contra ambdues malalties. La vacuna de la grip, aquella sentida vacuna que s’ha d’administrar cada any perquè la seva preparació varia en funció dels virus gripals. Una vacuna segura i amb uns efectes adversos mínims.
Per què m’he de vacunar de la grip cada any?
La formulació de la vacuna de la grip cada any és diferent. El principal motiu és que els virus que produeixen la malaltia tenen la capacitat de canviar contínuament i això comporta la necessitat d’adaptar la seva vacuna cada temporada.
A més a més, els anticossos que produeix el nostre sistema immunitari contra aquests virus disminueixen amb el pas del temps. Vacunar-nos cada any també serveix de recordatori.
Per què aquest any torna a ser especialment important la vacuna de la grip?
Aquest any, igual que en els darrers, vacunar-se de la grip és especialment important perquè el coronavirus SARS-CoV-2 continua actiu i en circulació. Com ja hem comentat, la mortalitat augmenta en aquelles persones que pateixen la COVID-19 i estan infectades pel virus de grip, de fet, el risc de mort és més del doble!
D’altra banda, la relaxació de les mesures contra la COVID-19 incrementa les probabilitats que la pandèmia coincideixi amb l’epidèmia de grip, augmentin les complicacions en els grups de risc comuns a totes dues malalties i es produeixi una sobrecàrrega important del sistema sanitari.
Què passa si no em poso la vacuna de la grip?
Les persones de risc tenen una major predisposició a desenvolupar complicacions si contrauen la grip, com ara pneumònia, otitis, sinusitis, deshidratació i agreujament de malalties cròniques (per exemple, insuficiència cardíaca, asma o diabetis).
Aquestes complicacions poden requerir hospitalitzacions, ingressos en unitats de cures intensives i, fins i tot, poden arribar a causar la mort.
La vacuna de la grip és preventiva i ens ajudarà a arribar a tals complicacions.
Té efectes secundaris?
La vacuna contra la grip pot produir molèsties i/o dolor en la zona en què s’ha administrat. Aquestes reaccions acostumen a ser lleus i a durar menys de 48 h.
Altres reaccions menys freqüents són febre, malestar o dolor muscular. Aquests símptomes poden iniciar-se entre 6 i 12 hores després de la vacunació i desaparèixer en un termini d’entre 1 i 2 dies.
Cada any s’administren cents de milions de vacunes contra la grip a tot el món. Només a Catalunya s’administren més d’un milió de dosis i un gran nombre d’estudis científics demostren que és una vacuna molt segura que no provoca efectes adversos importants.
Puc agafar la grip tot i haver-me vacunat?
L’edat i l’estat de salut general de la persona que rep la vacuna són determinants en la resposta immunitària. La coincidència entre els virus seleccionats per elaborar-la i els que circulen en aquella temporada també intervé en la seva efectivitat, hi ha diversos factors a tenir en compte a l’hora de valorar la seva efectivitat, així i tot, la probabilitat que la persona vacunada desenvolupi símptomes greus és molt baixa.
D’altra banda, cal tenir en compte que l’objectiu principal de la vacunació no és només evitar la infecció, sinó prevenir les complicacions que pot comportar en persones especialment vulnerables i combatre socialment la malaltia.
A banda de la vacuna, hi ha alguna altra manera de prevenir la grip?
Les mesures de prevenció de la grip són les mateixes que les de la COVID-19 (distància, mans, mascareta i quedar-se a casa si es tenen símptomes). Tapar-se la boca amb el colze en tossir i esternudar o amb mocadors d’un sol ús; rentar-se sovint les mans, amb aigua i sabó o amb una solució hidroalcohòlica, ventilar sovint els espais tancats obrint les finestres, i evitar el contacte proper amb persones malaltes de la grip i no compartir menjar ni estris (coberts, gots, tovallons, mocadors, etc.) i altres objectes sense netejar-los degudament.
A Sagrat Cor ens sumem a la campanya de vacunació contra la grip, som centre sanitari i, per aquest motiu, podem subministrar als nostres residents la dosis anual d’aquesta vacuna. A Catalunya, les persones considerades de risc es poden vacunar gratuïtament al sistema sanitari públic i, enguany, determinats grups poblacionals es podran vacunar de la grip i la COVID-19 a l’hora.