Com afecta la soledat en la gent gran?
La vellesa és una etapa vital de gran importància i ens mereixem viure-la en plenitud, per tant, cal evitar que situacions de soledat en la gent gran.
En els darrers temps hem vist com la societat ha fet aparèixer un nou concepte, el de soledat no desitjada. Una mena de solidat que apareix sense que es busqui i les persones que es troben en aquesta situació viuen la vellesa com a una etapa llarga i solitària. Creiem que és un tema important i que cal posar-ho en context per entendre què és i com evitar que la gent gran es trobi en aquestes situacions.
La soledat és molt més que sentir-se sol. El seu impacte pot notar-se, sobretot, a nivell cognitiu, però també pot facilitar l’aparició d’altres problemes de salut.
Tipologies de soledat
Una persona pot sentir-se sola per dos motius:
- Soledat: Sentir que ja no es disposa de persones de confiança a les quals es pugui confiar.
- Aïllament social: La sensació d’exclusió de les relacions socials. Sentir que ja no es forma part d’un grup o d’un cercle.
Aquests dos fenòmens es poden agreujar amb el pas del temps, ja que un dels factors que també influeix a la soledat de les persones és la mort dels éssers del seu voltant.
Causes i com afecta l’aïllament i la soledat a la gent gran?
La soledat i l’aïllament són un problema social. Quan ens fem grans hi ha diversos aspectes que contribueixen a l’aparició de la soledat en la gent gran. Aquestes són algunes de les causes:
- Pèrdua d’autonomia. La pèrdua d’autonomia física, sigui total o parcial, pot afectar en la capacitat de prendre decisions en algun aspecte important de la vida i això pot fer que una persona se senti apartada, aïllada.
- Pèrdua d’identitat. Quan una persona es jubila deixa de participar activament en la societat. Aquest fet pot afavorir l’exclusió social i l’aïllament.
- Pèrdua de pertinences. Aquesta causa està relacionada amb la falta d’espais perquè la gent gran participi en la societat i sentin que tenen les mateixes oportunitats que els joves.
Quan un d’aquests aspectes es manifesta, la persona que ho pateix pot sentir tristesa, falta de motivació i d’autoestima o desencadenar depressió, ansietat o angoixa.
Viu una vellesa activa, plena i acompanyada
Per aquest motiu és del tot recomanable viure una vellesa activa. La tercera edat és una etapa en la qual es poden explorar noves vivències i dedicar el temps a allò que més agrada.
Si una persona viu sola, és important assegurar-se tenir visites periòdiques de familiars o amics. Però les persones que viuen en aquesta situació han de tenir en compte que es pot assistir a algunes de les activitats d’un centre de dia.
En canvi, si la persona ja no pot viure al seu domicili, el més idoni és traslladar-se a una residència per a gent gran. Una nova llar on se sentirà acompanyat, cuidat i que formarà part d’un nou cercle social.
Els serveis d’una residència geriàtrica són una oportunitat per a viure una vellesa en plenitud.